За плоския покрив с любов!

Въпреки репутацията им на "проблемни и течащи", плоските покриви продължават да имат последователи заради своята функционалност и геометрична визия. Какви са предимствата на плоския покрив? Какви са спецификите и проблемите му? Как да го направим не течащ? Надявам се да отговоря принципно на тези въпроси без да навлизам в детайли и конкретни строителни продукти. Тази публикация е за хората, които харесват плоските покриви, за тези които не ги разбират и за тези които се страхуват от тях. Надявам се да ви е полезна :)


1. Преимущества на плоският покрив

Плоския покрив със своята хоризонтална геометрия наподобява етажен под и поради това има редица предимства спрямо скатните покриви:
  • Създава еднакво високо пространство под себе си:

  • Икономичен е спрямо класическите скатни покриви, поради това, че няма стрехи и  по-голямата дължина на наклонените повърхности:
  • Има малка топлоотдаваща повърхност, поради по-голямата дължина на наклонените повърхности:
  • Повърхността му е използваема, независимо дали искате покривна тераса, покривна градина, ресторант, фотоволтаична централа или просто търсите място на сградните инсталации:
  • Лесен е за обслужване и ремонт поради това, че на него се ходи лесно и хидроизолацията му може да се "закърпва":

  • Може да покрива сложни контури:

  • Лесно се вписва до съществуващи сгради поради неутралната му визия:

  • Има геометрична визия, която създава коренно различно усещане от традиционните сгради:

2. Проблеми на плоския покрив

Всеки покрив (в частност и плоския) е многопластова система, която се нуждае от добър проект, качествени материали, правилна технологична последователност и изпълнение с внимания към детайлите. Няма как да бъдат разгледани подробно проблемите с оглед на многообразието от системи, които съществуват на пазара, но тук ще обърна внимания на няколко по фундаменетални момента:
  • Покривите обикновено протичат "в детайлите". Общо правило за всякакъв тип покриви е, че протичат в детайлите:отводнителни елементи, капандури, калкани, обшивки, комини, отдушници... Причината е елементарна - там слоя хидроизолация се прекъсва, а оформлението им е сложно и скъпо.
  • Лошата основа води до основен ремонт! Ако основата ви е добра, когато се наложи подмяната на хидроизолация (след 5-10-15-30-50 години) просто я подменяте или надграждате срещу сумата от 5-15 лв/м2. Ако обаче имате пропусната пароизолация, слаба топлоизолация, напукана и ронлива замазка (може би най-честия проблем) с неизпълнени наклони - не само, че правите целия покрив наново, а  трябва и да платите за изхвърлянето на стария!
  • Вътрешното отводняване тече отвътре. Голямата част от плоските покриви са с вътрешно отводняване. То самото е детайл и рано или късно идва времето да даде дефект. Едно е обаче да ти е спукан водостока отвън и най-много да олива фасадата, а съвсем друго да ти тече вкъщи. За щастие не е задължително плоския покрив да е с вътрешно отводняване.
  • Повечето покривни изолации стареят заради загубата на пластичност. Изключвайки въглищния катран, TPO мембраните и пеностъклото всички останали хидроизолационни мембрани стареят, чрез загуба на пластичност под въздействието на UV лъчите. 

3. Съвети за ефективен и дълговечен плосък покрив

Отново тук са важни добрия проект, качествените материали, правилна технологична последователност и изпълнение с внимания към детайлите. Въпреки това ето няколко основни съвета необвързани с конкретен продукт и изпълнител, които могат да помогнат на покрива ви да изкара дори столетие без основен ремонт:
  • Използвайте външно отводняване. Както вече писах основен недостатък на плоските покриви е, че се правят масово с вътрешно отводняване. Затова просто използвайте външно отводняване например с готови PVC барбакани свързани във външен водосток. За да не разваляте визията на сградата си, водостоците могат да бъдат правоъгълни в цвета на фасадата или облечени с декоративен материал. Просто емпирично правило при гравитачно отводняване е да предвиждате един отводнител на 100-150 кв.м. покривна площ.

  • Слагайте аварийни отводнители. Поради това, че отводняването на плоския покрив е в една точка то може да се запуши, или просто да не успее да поеме всичката вода при проливен дъжд. Най-лесния начин е да сложите PVC барбакан без водосточна тръба или да предвидите преливници, като архитектурен елемент. Добре е да не е много висок, за да не прелива покрива, но и да не е много нисък, за да не тече при всеки дъжд.
  • По-възможност използвайте конзолно външно отводняване. Дори и извел водата навън готовия барбакан все още представлява детайл, който може да бъде компрометиран заради малкия си проходен диаметър. Най-добрия вариант е ако се предвидят конзолни архитектурни елементи, които да изведат точката на отводняване изцяло извън покрива и да притежават интегриран преливник в тях.

  • Опростете покривния контур и пътя на водата. Простия покривен контур води до ясни и лесно изпълними наклони, малко детайли и малко възможности за проблем. Ако сградата ни е малко по-голяма и сложна просто може да "разбием мислено" голямата площ на по-малки и прости покриви с квадратура между 100-150 кв.м.

  • Ако не може да опростите покривния контур, поне опростете контура на отводняване:

  • Избягвайте отворите в покрива. Всеки един отвор е потенциална бъдеща язва и оскъпяване в изпълнението. Бъдете внимателни с отворите. Например канализацията и част от вентилацията спокойно може да излезне в най-високата част на фасадата. Ако все пак отвора е необходим (комин, кухненски аспиратор) го разположете в периферията, като част от борда - така пробивът няма шанс да бъде заливан. Ако имате нужда от инсталационна шахта, която да излезне на покрива (ОВК, соларни колектори, слаботокови инсталации) ги обеднете за да намалите броя на пробивите и им направете "къщичка" от която да излизат странично.
  • Покрийте хидроизолацията. Въпреки че съвременните системи са направени да работят без допълнителна защита, покриването на хидроизолацията я предпазва от UV лъчи, температурни разлики и вятър. Това удължава нейния живот в пъти. В допълнение на това покритието ще подобри енергийната ефективност особено през лятото и ще направи покрива по използваем. Някои от нещата, с които може да покриете покрива си: зеленина, баластра, тротоарни плочки, декинг, басейн,.... та дори и рециклирани строителни отпадъци:
  • Оформете бордовете с хидроизолация вместо ламарина. Стандартното оформяне на бордовете предвижда обличане с ламарина на "шорц и вулц" или "фалцова". Само по себе си това са скъпи и сравнително трудни операции, за които трудно се намират качествени майстори. Като включим и увеличената дебелина на бордовете заради изолация от последните 10 години това става един от финансово най-неприятните моменти във всеки плосък покрив. Вместо това може просто да облечете борда с хидроизолация, като евтино и непрекъснато покритие. На мястото където се срещат се използва готов ламаринен профил, които само се завинтва, за да направи прехода фасада-покрив и да държи механично изолацията от вятър. Този детайл ви спестява между 25-50 лв. на линеен метър, при условие, че дори функционира по-добре ;)

  • Осигурете използваемост. Дори и да нямате нужда и възможности за луксозна покривна градина, осигурете добър достъп до покрива си, например с външна метална стълба. Това ще спомогне за лесната му ревизия, а с помощта на декинг 3х3 метра, маса и чадър спокойно може да правите импровизирани покривни партита.

  • Внимавайте с изпаренията. Хидроизолационните мембрани са паронепропускливи, което означава, че събират парите от човека и строителната влага под себе си. Лятно време тези пари се нагряват, увеличават обема си и правят "мехури" по изолацията, които я разкъсват. Като за начало не трябва да забравяме пароизолационния слой под покрива. По-опасна обаче е парата образувана от традиционната замазка за наклон (разбира се при системите, в които я има). Нейната пара е заклещена между паро и хидроизолацията и може да разкъса последната буквално в първия ден от живота и. Решението тук е да се слагат отдушници, които след 2-3 години (когато замазката е суха) могат да се махнат и запечатат. Никога обаче не слагайте отдушник по пътя на водата, в ниската част или най-вече до точката на отводняване.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво да гледаме при избор на имот - съветите на архитекта?

Колко струва да построиш къща?