Апартаментна сграда "извън мрежата" - доколко е възможно и печелившо?

В миналата статия ви разказах за къщите извън мрежата, защото повечето хора са свикнали да мислят за тях когато се говори на тази тема. Почти никой не се замисля какво ще стане, ако тази концепция се приложи към апартаментните сгради, в които живеят повечето хора. Още по-изненадващото е, че при тях нещата се случват по-лесно, по-ефикасно и имат голям потенциал за печалба на инвеститорите. Как може да стане това, четете в следващите редове.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА


  • Ниски експлоатационни разходи поради това, че няма да плащате на комуналните дружества. Едно четиричленно семейство живеещо в тристаен апартамент ново строителство (след 2010) плаща поне около 1500-2000 лева годишно сметки към експлоатационните дружества. Всичко това при постоянно покачващи се цени на услугата. Това означава, че за 25-50 години ще си "купим апартамента" още веднъж. Всичко това за строителство по сегашните стандарти. При по-сатрите сгради положението е няколко пъти по-зле.
  • По-висок комфорт. Това, че основен елемент на този тип сгради е енергийната ефективност ги прави по-комфортни. Поради добрата изолация и правилно разположение нискоенергийните сгради имат в пъти по-малка разлика в температурата и нужда от топлина/хлад. Нуждата от по-малко топлина/хлад означава в пъти по-малки или никакви отоплителни уреди. Например отоплявайки се с климатик, който по принцип прави неприятно течение в стаята, при нискоенергийна сграда той ще духа в пъти по-слабо и практически няма да се усеща. Възможността за подобна оптимизация на вътрешните инсталации ни води до следващото предимство:
  • Възможност за по-евтино строителство. На пръв поглед звучи нелогично и дори абсурдно - даваме повече пари за енергийна ефективност и независимост, а крайната цена е по-ниска. Причината е доста проста. Голяма част от мерките за ефективност на една сграда не са нещо много скъпо - необходимо е да бъде добре проектирана и внимателно изпълнена. От друга страна обаче спестявате цял набор от скъпо струващи стъпки - външни връзки, присъединителни такси, абонатни станции и трафопости, отоплителни решения..... Представете си колко струва на една сграда в столицата да бъде свързана към топлофикация/газификация, абонатна станция, вертикална и хоризонтална разводка, измерителни уреди, инсталация в самия апартамент.....суми от рода на стотици хиляди. По подобен начин стоят нещата с дежурния от ЧЕЗ отговор - "няма мощност, правете трафопост"
  • Сигурност Независимостта от мрежата ни дава сигурност било то от спирания, резки покачвания на цената, или дори загуба на доходи. Практически дава сигурност и на кредитиращата институция (когато жилището е закупено с кредит), че клиентът и ще има резервиран бюджет за изплащане. Също така ни дава гаранция, че след 10-20-30 години сградата ни няма да е морално остаряла и стойността и няма да спадне.
  • Обективно пазарно предимство. Ако инвестирате в жилищна сграда трудно може да се отличите от себеподобните. Това означава само, че се надявате пазарът да е във възход. Разбира се винаги може да заложите на по-луксозно изпълнение, но това е доста субективен принцип със сравнително неясен финансов резултат. От друга страна "енергийната независимост" е напълно обективна и прогнозируема,  като цифри. Рекламата на подобна сграда ще бъде напълно ясна, като послание и цели.

ЗАЩО Е ПО-ЛЕСНО И ЕФЕКТИВНО ОТ ЕДНОФАМИЛНИТЕ КЪЩИ

Основното предимство на апартаментните сгради пред къщите е тяхната икономичност - земя, инфраструктура, строителна стойност и експлоатационни разходи. Например една къща  с площ 250m2 има себестойност на завършен продукт около 500 EUR/m2, докато една апартаментна сграда(или секция от нея) с площ 1500m2 има себестойност под 250 EUR/m2. Всички тези особености се пренасят и при мерките за енергийната ефективност и самодостатъчност.

  • Отношение на площ към обем. Всяко геометрично тяло има една много важна характеристика - отношението между площта на ограждащата му повърхност спрямо затворения в нея обем. Колкото по-голямо е тялото толкова това отношение е по-малко (в нашия случай по-благоприятно).
          Какво означава това за сградите? Обемът е полезната площ, която обитаваме и съответно за която бихме платили. От друга страна ограждащата повърхност е това, което "изпуска енергия" и за което плащаме да се построи. Казано накратко по-голяма сграда - повече площ за по-малко пари. Нека видим какво означава това за нашето сравнение къща срещу блок:
  • Споделени решения. Правилото площ/обем важи и за инсталациите - общ бойлер, общи трасета, общ енергиен мениджмънт, общи буфери, акумулатори и резервоари.... Не на последно място и търговски отстъпки за количество, например на дограма и термопомпи.... При апартаментните сгради заради големината кръгът на техническите решения се увеличава главоломно. Например може да използвате водородни клетки вместо батерии, което поне на този етап за къщи е немислимо.
  • По-лесен енергиен мениджмънт. В предишната тема за къщите извън мрежата споменах, че най-големия проблем с енергията е нейното съхранение и мениджмънт заради големите пикове. В една апартаментна сграда заради по-големия брой обитатели тези пикове стават доста по-малки и нарядко. В допълнение общото съхранение и мениджмънт още повече облекчават ситуацията.
  • Близостта до мрежата, дава възможност тя да бъде използвана, когато и докато ни е необходима. За някои хора това може да изглежда като "мамене", но нека не забравям, че независимите сгради не са някаква самоцел, а начин да бъдем по-ефективни. Например не е нужно да имаме тройно по-голям акумулатор, само защото зимата ще имаме нужда от 10kW, за които ще платим "стотинки" и няма да има нужда от собствен трафопост. Също така няма нужда при ограничената земя, която имаме да пречистваме вода вместо да използваме наличната канализация.

НЯКОЛКО НАСОКИ СГРАДАТА НИ ДА БЪДЕ САМОДОСТАТЪЧНА 


  • Изолация и енергийна ефективност. Независимо дали купувате енергия от мрежата, или произвеждате сам има едно просто правило "Най-евтината енергия е спестената!". Мерките по тази точка са общо взето пасивни - правиш ги веднъж и ти служат цял живот без поддръжка. За целта ви е нужен добре обмислен проект и внимание по време на строителство.

  • Прости и ефективни сградни системи. Както споменах и в миналата тема използвайте прости и ефективни решения. Прибягвайте до по-комплексни решения, само когато решават множество проблеми наведнъж. Не се прехласвайте по маркетингови обещания за високотехнологични чудеса.
  • Споделени решения и диверсификация. Тази точка е трудно да бъде описана накратко затова ще дам няколко примера. Ако сложите на партера на сградата си офис, детска градина, клиника или нещо подобно ще направите консумацията на енергия по-равномерна, а цената на системата ще се поеме от повече потребители. Ако комбинирате няколко сгради в комплекс тяхната инсталация ще стане още по-ефективна.
Sonnenschiff, Германия - квартал "извън мрежата" построен 2004 година



Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво да гледаме при избор на имот - съветите на архитекта?

Колко струва да построиш къща?

За плоския покрив с любов!