Скатен покрив с модерна визия - дали е възможно?

Скатните покриви имат редица предимства, но отдавна на повечето от нас е писнало да гледаме "псевдотрадиционни къщури" с нахлупени "четирискатните шапчици" отгоре. Положението става още по-трагично при големите апартаментни сгради и хотели. Ето няколко съвета как да се възползваме от предимствата и същевременно да "разчупим клишето"....

Първо предимствата:

Скатните покриви имат две основни предимства:
  • Външно отводняване по подразбиране - скатните покриви отвеждат водата, боклуците и снегът извън сградата. Това означава че те са по-сигурни от гледна точка на течове.
  • Наклонените покривни плоскости създават пространства под тях - поради това че покривната конструкция е наклонена пространството под нея може да бъде оползотворено.


Създавайте пространства вместо да слагате "шапчици":
Използването на едно от предимствата води до първия съвет. Вместо да използвате тромавите и кичозни вариации на четирискатен покрив, мислете за покривните плоскости, като определящи помещенията под тях и външната визия на сградата - едноскатни, комбинация от едноскатни, двускатни, с малък наклон, с голям наклон или комбинация от тях.



Орежете "стрехите":

Елементът, които най-често ухае на "нафталин" от покрива са стрехите. Към днешна дата те рядко имат определена функция. В миналото когато е нямало стъкла и прозорците са били просто "отвори", а стените от кирпич те са били изключително важни. Сега обаче са по-скоро романтична носталгия. Освен че ще промените визията рязко ще облекчите и бюджета за строителство ;)

Ако не може да ги отрежете ги увеличете:

Този съвет противоречи на горния, но е нещо като "спасителен пояс", когато не искате да "орежете стрехите". За да не изглеждат клиширано просто ги направете наистина големи и ги съчетайте с покрив с нисък наклон. Така покривът не се вижда и сградата ви става опасана от "стрехи на анаболи"



Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво да гледаме при избор на имот - съветите на архитекта?

Колко струва да построиш къща?

За плоския покрив с любов!