Колко струват различните покриви?

Всеки които има намерение да строи сграда е измъчван от следния въпрос - "Какво покривно покритие да избера и колко ще ми струва?". Какво покритие да изберете е доста разтеглив въпрос, но колко ще струва мога да ви отговоря сравнително разбираемо и кратко.

Кратко въведение:

За покривите и техните покрития може да чуете или прочетете много неща и все противоречиви. В крайна сметка всеки доставчик има интерес да развива и продава неговата стока, а всеки строител да работи с това с което е най-сигурен и запознат. Аз обаче нито продавам, нито изпълнявам. За сметка на това работата ми е да сравнявам и преценявам.
Цените, които съм използвал са усреднени в ниския ценови диапазон на база информацията,  която имам (основно оферти) за 2017 година. Реалните стойности могат да варират от множество фактори. Целта в случая е сравнението на различните системи и то в завършения им вид готов за обитаване.

И така,нека започваме:

1. Скатен покрив с керемиди:

Най-разпространения покрив за жилищни сгради в нашите ширини идва на цена от 140 лв/м2
 При споменаването на тази цена хората обикновенно възкликват "Абсурд! Ама те керемидите са 15 лева/м2". Проблемът обаче е, че докато керемидите дойдат до вашия строеж и се превърнат в покрив, под които може да се живее комфортно, изтичат доста материали и труд. Още по-лошото е ,че тази цена е "оптимистична и опростена". Тя не включва покривни аксесоари (билни керемиди, отдушници, снегозадържане), оформяне на стрехи, улуци, обшивки на челни дъски...... Също така, площта се мери по ската и със стрехите (ако има), а не по застроената площ на къщата. Ако пък решите скатният покрив да е върху бетонна плоча или видима дървена конструкция нещата рязко подминават 200 лв/м2.
Тези неща разбира се важат и за другите скатни системи. Нека продължим и с тях.


2. Скатен покрив с битумни шиндли:

Системата, която отвъд океана е най-разпространена а и при нас има доста сериозен пазарен дял.
Тук може да видите доста вариации на цените надолу, защото тази система у нас е свързана основно с нискобюджетни и готови обекти. За съжаление тук има много спестявания които наистина са за сметка на качеството - некачествени шиндли, спестено подложно фолио, липса на вентилриащ слой, спестена изолация, прекалено изтънена дървена конструкция. Доброто изпълнение на практика гони и дори може да надмине стандартните керемиди. Единствено има леки плюсове при завършващите елементи и аксесоари.


3. Скатен покрив с "метални керемиди":

Лек и евтин метален покрив с визия на керемиди.
На фона на цялата цена на покрива спестяването е доста минимално. Плюсовете на тази система обаче са простотата на работа и възможността за доста по-малки наклони. От тук и при по-семпли покривни конфигурации (едноскатни, двускатни) могат наистина да бъдат спестени пари.


4. Скатен покрив с "фалцова ламарина":

Най-скъпия и теоретично дълготраен (не случайно повечето хижи са с такива покриви) скатен покрив. Преди десетина години цената му беше направо непоносима, но заради разпространяването на механизацията и PE ламарината цената му е доста достъпна. За съжаление все още е доста варираща (нагоре) заради специализирания труд.


5. Покрив със "сандвич панели":

От най-скъпото скатно решение, отиваме в най-евтиното:
 Безспорния победител в категория "цена". Не случайно и таблицата с позиции е най-къса.
Истината обаче е, че решение в което затваряте сандвич панел с гипсокартон си е компромис. Ако решите обаче направо да сложите по-дебел панел и да го оставите открит в интериора директно слизате под 80 лв/м2 и получавате изключително функционален покрив.


6. Плосък покрив:

Ето и цената на  един съвременен дълготраен плосък покрив.
Тук цената изглежда доста висока на фона на скатните събратя, но трябва да имате в предвид, че тази цена включва и бетонната конструкция под покрива! Също така,  тук площта обикновено е по площта на сградата - без стрехи, без наклони, без челни дъски и улуци.
Също както и при шиндлите тук може да видим много по-ниски цени в следствие на спестени пластове - мембрани, пароизолация, топлоизолация, замазки... Качеството от тези спестявания обаче вече е пословично и удря доста сериозно по "реномето" на тези покриви.


7. Покрив с фотоволтаици:

Това пък е "специалната номинация". Най-слаборазпространения покрив, но с най-голямо бъдеще.
Тук не става въпрос да "хвърлите фотоволтаична централа на покрива", а да използвате фотоволтаиците, като покривно покритие (стъклото не пропуска вода). Разбира се цената е в пъти над ортодоксалните си конкуренти. Вижте обаче в колонката отдолу колко е добива и то при пазарна цена.


Заключение:

Най-важното заключение от тези анализи е, че цената на покрива не е цената на крайното покритие - то е само процент от нея! За да стане един покрив годен за обитаване трябват много слоеве с различна функция, а от там доста труд и материал.
От тук следва и следващото заключение - с изключение на покривите от топлоизолационни панели останалите видове са на практика еднакво скъпи. При тях цената се влияе основно от геометричните решения. Например отсъствието на стрехи, минимални наклони, изчистени форми (едноскатни, двускатни).....

Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво да гледаме при избор на имот - съветите на архитекта?

Колко струва да построиш къща?

За плоския покрив с любов!