Етапи на проектиране?

За повечето хора архитектурните проекти са като триковете на уличен магьосник - всички са виждали резултата, но малцина знаят как се случват. Нека се опитам да ви въведа "в кухнята" и заедно да видим какво е необхдоимо за да се подготви един"добър трик".


По същество архитекурният проект представлява "поглед в бъдещето" - виртуален модел на сградата, която смятате да построите инвестирайки пари и време. За съжаление аналогията с "улчините трикове" свършва до тук, защото проектът не изниква изведнъж.
За да бъде смислено едно проектиране са нужни минумум двама участника: КЛИЕНТ който има нужда и взъможност да построи дадена сграда и АРХИТЕКТ които има знанията и уменията как това да стане най-ефективно.
Проектирането не е еднократен акт. Основното му приемущество е възможността за ОПТИМИЗАЦИЯ. Още от първия щрих на бъдещата сграда вие и архитекта ви може да го разгледате и изпробвате варианти за оптимизация. Ако просто решите да строите без проект ще получите точно противоположния резултат - каквато и да е сграда без възможност за решения от ваша страна. За да може да се възползвате от възможностите които проекта дава, самото проектиране следва да бъде разделено на последователни стъпки.

Ето и стъпките през които трябва да преминете, след като вече "имате идея да строите сграда":

ПРОУЧВАНЕ

През този етап вземате решения за избор на терен и изготвяне на задание за проектиране (най-общите параметри на бъдещата сграда - функция, облик и приблизителна големина). Ключов момент за оформяне на заданието е БЮДЖЕТЪТ - той определя границата и възможностите в които се разпростира проектът. В този етап е важно да бъдат разглеждани и обсъдени даденостите на терена или дори вариантите за терен (локация, наклон, техническа инфраструктура…) спрямо изискванията на бъдещата ви сграда.

КОНЦЕПТУАЛЕН/ИДЕЕН ПРОЕКТ

При този етап бъдещата ви сграда започва да добива форма. Това е и най-важната стъпка за крайния резултат на всеки проект. В него се проучват концептуални ВАРИАНТИ (схеми и 3Д модели) на бъдещата ви сграда/сгради: как ще изглежда, как ще бъде разположен в имота и колко място ще заема, колко големи и как ще бъдат обвързани отделните и елементи, функционални взаимовръзки, подходяща конструкция и материали за изпълнение. Как тези варианти влияят на бюджета и енергийната ефективност на сградата. Възможно е този етап да завърши с презентационен албум и предварителен бюджет, с които да кандидатстваета за финансиране на вашия проект.

ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ

След като вече бъдещата сграда отговаря на вашите нужди и възможности е ред на техническата част - проектна документация на чиято база може да съберете оферти и да сключите договор за строителство. При споменаване на думата "проект" повечето хора си представят точно този краен продукт - ситуационен план; етажни разпределния, разрези и фасадни изгледи в мащаб 1:50 и 1:100; специфични детайли в мащаб 1:20; 3Д визуализация и подробни количествени сметки.

АВТОРСКИ НАДЗОР

След като проекта е готов и догвора със строителя сключен, започва самото строителство. На този етап е от съществено значение архитекта ви да проследи дали одобрения от вас проект се спазва. В противен случей крайния продукт може да съдържа редица "изненади".

ПРОЕКТИРАНЕ ПО ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВО

Много хора имат представата, че проектирането свършва с предаването на техническия проект, но тогава загубвате възможността си за ОПТИМИЗАЦИЯ. Това обаче е много грешно особенно при по-големите сгрди. На този етап могат да бъдат изготвени допълнителни детайли, отделни монтажни схеми и координационни чертежи спрямо избора на конкретни материали и строителни технологии (които обиновенно не са извести в предишните етапи). Разпространена практика на този етап е да бъдат променени или детайлизирани интериорните решения на сградата.

ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА СГРАДАТА

Въпреки че финалния продукт на проектирането е самата сграда, след завършването и често има нужда от проектиране –преустройства, мониторинг, ремонти, смяна на преназначение, разширение и дострояване..

Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво да гледаме при избор на имот - съветите на архитекта?

Колко струва да построиш къща?

За плоския покрив с любов!