Проект на нискоенергиен жилищен блок?


След като в предишните статии ви споделих за опита ми в проектирането и експлоатацията на нискоенергийни къщи, дойде ред и на един от най-интересните ми проекти - нискоенергийна апартаментна сграда (жилищен блок). Ето малко интересни факти за него:

ИДЕЯТА

Идеята беше проста - да постигна трикратно по-ниска енергия за отопление и охлаждане от стандартните сгради ново строителство. За да получа цифрово изражение на целите си използвах софтуера за пасивни сгради (PHPP). Финалният проект постигна нужна енергия за отопление от 26 438 kWh/a. Направих изчисление на същата сграда (като геометрия и архитектура) съгласно действащите в момента нормативи и цифрата беше 69 151 kWh/a. Имайки предвид двете поговорки "Насила хубост не става" и "Законът е врата в полето" на практика сградата щеше да има нужда не по-малко от 84 066 kWh/a. Понеже винаги има още какво да се подобри заложих и инверторна климатизация на сградата, която сведе нужната електрическа енергия за отопление до 8813 kWh/a или 7,2 kWh/m2a.

ПРОЕКТЪТ

Сградата представлява четириетажен жилищен блок разположен в централната част на град Карлово. Разположена е в неголям имот с изразена денивелация и добро изложение във всички посоки. Общата застроена площ над земята е 1227 m2 и в нея са разположени два офиса и 13 апартамента. Външността на сградата е оформена с ясни геометрични обеми подчертани от контрастни цветове.

КАКВО ПЕЧЕЛЯТ ОБИТАТЕЛИТЕ?

Ето защо усилията си струват:
  • Най-евтината енергия е спестената! Стандартния тристаен апартамент ще плаща годишна сметка за отопление около 140 лева. За сравнение един обикновен апартамент би имал сметка за отопление от 500-1000 лева за сезон. Това означава, че купувачът автоматично получава отсъпка за апартамента си в  рамките на 10 000 - 20 000 лева, чрез сметката за отопление в следващите 30 години. Тук песимистите биха казали, че "Парите днес не са парите утре", но не трябва да се збаравя и че "Цената на енергията утре няма да е цнеата на енергуията днес!". Не е за пренебрегване и относителната независимост от капризите на енергийните доставчици и пазари.
  • Еднакво топли апартаменти! Поради добрата изолация няма особенно значение дали съседът ви се отоплява, северен или южен апартамент сте избрали и дали сте под покрива. Вече няма нужда да търсите южен вътрешен апартамент в средните етажи, който по правило вече е закупен.
  • Намалена нужда от отоплителна/охлаждаща мощност. Това от една страна повишава комфорта, а от друга намалява изискванията към отоплителната инсталация. Например вместо стандартните три климатика за тристаен апартамент тук е достатъчен само един канален (скрит в окачения таван), които да затопля трите стаи. В допълнение всяка от стаите изисква три пъти по-малка мощност и съответно три пъти по-малко циркулиращ въздух и шум в помещението.
  • Без конденз и мухъл - отсъствието на термомостове не позволява появата на коденз по дограмата и развитието на мухъл в студени участъци.
  • Комфортна температура - поради добрата изолация повърхностната температура на всички елементи в жилищто е относително еднаква и затова не осещате дискомфорт и течение в жилищто си.
  • Добра инвестиция - от една страна липсата на термомостове ще намали амортизацията на сградата, а от друга ще я направи адекватна и към бъдещите стандарти за топлоизолация и цени на енергията. По този начин вашия имот няма да губи от цената си и няма да има нужда от саниране в бъдещите деситилетия.

КАКВО ПЕЧЕЛИ ИНВЕСТИТОРЪТ?


Нискоенергината сграда ви дава приемущество в един сравнително монотонен като продукт, но силно конкурентен пазар. Практически конкурентите ви имат продукт, който обективно и субектинво не е сравним с вашия:
  • Обективно нискоенергийната сграда изразходва три пъти по-малко енергия от стандартна сграда. Представете си напрмер от утре някой автомобилен производител да запчне да продава същия клас автомобил, но изразхдоващ три пъти по-малко гориво и имащ по-малка амортизация. Дали останалите производители биха били конкурентноспособни?
  • Субективно нискоенергината сграда се отличава от останалите и по този начин печели вниманието на купувача.

ПРОЕКТИРАНЕТО

Сравнено с проектирането на нискоенергийни къщи блоквете имат някой специфики:
  • Поради по-доброто си съотношение ограждаща площ/обем което обясних в предишната си публикация, блоковете са с по-малки топлозагуби от къщите. Освен това търсенето на ниска строителна стойност и максимална площ също предразполага към компактни обеми. Все пак трябваше да разчитаме на модерна изчистена визия и да се отървем от дежурния кич - чупчици, кулички, декроации....
  • За разлика от къщите не можем да разположим всикчи основни помещения на Юг. Разликата в обема, която е предимство описано в предишната точка, тук се явява проблем. За целта трябваше добре да обмсиля и прецизирам геометрията на прозорците и изолацията. Накрая обаче превърнах дефекта в ефект - северните и подпокривни апартаменти няма да бъдат "студени".

ТЕХНИЧЕСКИТЕ РЕШЕНИЯ


Трудно може да бъде разказано всичко, но ето някои акценти:
  • За да компенсирам разликата север-юг на северната част на сградата сложих по-дебела изолация, която пък от своя страна превърнах и в декоративен елемент (кафяво-дървесния цвят на фасадата).
  • Прозорците са троен стъклопакет с нискоемисионно стъкло и PVC разделител. Монтажа е в предната част на зидът. Всички прозоречни отвори са с окрупнена геометрия и минимален брой шпроси и делители. По този начин се постига максимална осветеност и минимални трмомостове в дограмата.
  • Покривът е плосък с цел макисмална ефективност и минимална топлоотдаваща площ. За да няма опасност от течове обаче отводняването е външно - през барбакан и през отводнител от към терасите. Изолацията е от 20 см екструдиран пенополистирол.
  • Етажната конструкция е от плочогреди с оставащ стиропор в тях. По-този начин освен добри носещи характеристики се постига и шумо и топлоизолация между етажите.
  • Климатизация (отопление и охлаждане) на апартаментите е осигурена чрез канален климатик във всеки апартамент, които чрез въздуховоди доставя топлия/студения въздух в стаите. Външните тела на климатиците са разположения на плоския покрив.
  • Добивът на топла вода е подпомогнат от слънчеви колектори на покрива което допълнително снижава експлоатационните разходи.

ВЪЗМОЖНОСТИТЕ

След като проектът оправда очакваният се замислих какво още може да се подобри? Практически пазарът, за които беше предназначена сградата и размерът и бяха относително малки. При по-големи проекти каквито наблюдаваме масово в София, Пловдив и Варна нулево енергийни сгради или дори положително енрергийни изглеждат съвсем реална и финансово оправдана цел.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво да гледаме при избор на имот - съветите на архитекта?

Колко струва да построиш къща?

За плоския покрив с любов!