ЗАДАНИЕ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ НА КЪЩА - Как и защо?

 Искате да построите мечтания си дом. Вече сте закупили имот. Знаете, че ви трябва архитект , a по-късно и строител. Вероятно вече сте избрали архитект. Пред вас е "белия лист" с целия потенциал на имота ви. От къде обаче да започнете? Ако си задавате този въпроси - тази статия е за вас.

Какво е "задание за проектиране"?

Заданието за проектиране (project brief) описва и системтизира вашите намерения за  бъдещата сграда. Ако си представим проекта като "път ,който следва да се извърви", то заданието указва къде се намираме и в коя посока искаме да вървим.

Какво съдържа "заданието за проектиране"?

1. БЮДЖЕТ И ВРЕМЕ

Проектът има смисъл единствено когато е в рамката на определен бюджет/време. В противен случай рискувате да дадете парите си за поредния "паметник на грубия строеж". Помислете какви пари сте готови да дадете за бъдещия строеж в рамките на 2-5 години. Бюджетът на един строеж е за степен на завършеност "готов за нансяне на мебели" и включва сграда и околно пространство (ограждане, външни настилки, озеленяване...).
Точност на бюджета: Според немските стандарти за проектиране допустимата точност е +/-40%. Добрият архитект би трябвало да ви осигури точност в рамките на +/- 20% (+инфалционният коефицент)
Бюджет и груб строеж: Грубият строеж (конструкция, покрив и зидария) съставлява 25-40% от целия бюджет на къщата ви. Той има значение ,единствено ако търсите по-изгодно кредитиране след добиване на Акт14.
Съвет: Когато мислите за бюджет на вашата сграда се пазете от разсъждения в посока:"Аз веднъж да стигна груб строеж, после живот и здраве...", "Имам отстъпки еди къде си....", "Аз не търся луксозно....."....


2. ОТ КАКВО ИМАМЕ НУЖДА?

2.1 Кой ще го използва? Направете кратко резюме на бъдещите обитатели - колко са, на каква възраст, какво работят и какви са хобитата им. 
2.2 Основни помещения. Това е списъкът и броя на основните помещения от които се нуждаете: антре, дневна, кухня, тразпезария, брой сплани, сщбани, гардеробни, перално, килер, техническо помещение....
2.3 Опционални помещения. Това е списъкът и броя на помещенията ,които бихте искали, но може и да се лишите от тях: етажна дневна, гейминг/кино зала, кабинет, фитнес, галерия, работилница, скалдове, гараж........
2.4 Външни помещения. Това е списъкът на помещенията и пространствата извън обвивката на сградата: тераса (открито пространство), навес (отвторено помещения с покрив), градинска барака, лятна кухня, открит кухненски плот, детски кът, мини игрище....
2.5 Оптимизация и гъвкавост. След като напишете списъка с всички помещения помислете къде те се дублират и е възможно да ги намалите. Може ли едно помещние да бъде гъвкаво и да изпълнява няколко функции? Това ще помогне да се впишете в бюджета от точка 1, да намалите разходите за климатизация и поддръжка (чистене/ремонти)
Съвет: Намаляването на квадратурата на дадено помещение няма да редуцира съществено бюджета (пак ще имате врата, прозорец, радиатор, коридор....). Намаляването на техният брой обаче ще го намали.

3. КАКВО ИСКАМЕ ДА ПОСТИГНЕМ?

Тук е мястото на по-свободните (бих казал "не задължителни") въпроси. По някои от тях може изобщо да нямате мнение. По други да се колебаете и да искате да ги решите с проекта (например чрез варианти, или консултация с вашия архитект). Те обаче най-ясно отразяват вашите лични цели към проекта:
3.1 Етажност. На колко етажа искате да бъде къщата ви - един етаж, етаж и половина (основна спалня долу и спални за гости/детски на горния етаж), два етажа (основна и допълнителни спални на горния етаж)? Дали да имате сутерен или да нямате?
3.2 Гледки и изложения. Към кои гледки и изложения имате предпочитания? Понякога отговора е много прост, а друг път изисква степенуване и разглеждане на варианти.
3.3 Покрив. Какъв поркив предпочитате - плосък, едноскатен, двускатен, четирискатен....?
3.4 Прозорци. Какви предпочитания имате към прозорците? По-големи или по-малки. Големи витрини или тесни вертикални ивици? Френски или с подпорозоречен парапет?
3.5 Конструкция. Каква конструкция предпочитате за вашия дом - стоманобетонна, дървена, метална, хибридна? Изготвена на място или сглобяема?
3.6 Материали. Какви материали предпочитате, или пък със сигурност искате да избягвате - дърво, камък, фасадна тухла, мазилка, керемиди, ламарина....?
3.7 Визия. Визията на сградата не е "просто деокративно украшение". От една страна тя е отражение на нейната функция, а от друга е синтезиран разказ за сградата и нейните обитатели. Помсилете какъв тип сгради харесвате - модерни, традиционни, неокласически, битови, рустикални, изчистени, лъскави, дълговечени....

По време на изготвяне на заданието вие ще резюмирате и изчистите вашите виждания за бъдещия ви дом. На финала ще сте положили основните на успешния проект.



Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво да гледаме при избор на имот - съветите на архитекта?

Колко струва да построиш къща?

За плоския покрив с любов!